alle producten van Slimdruk

Resolutie van foto's en afbeeldingen

 Terug naar overzicht

23 januari

Resolutie drukwerk

Bij drukwerk is kwaliteit erg belangrijk, uw drukwerk is toch uw visitekaartje. Natuurlijk wilt u een zo goed mogelijk resultaat. Er bestaat echter altijd veel onduidelijkheid over de resolutie. Waarom wordt er bijvoorbeeld altijd gevraagd om een bestand met een resolutie van 300DPI.

Om te beginnen staat DPI voor ‘Dots Per Inch’. Het Engelse begrip geeft dus aan hoeveel pixels (punten) er per inch staan.
Wanneer u bijvoorbeeld een A6 (105x148mm) flyer wilt laten drukken met een resolutie van 300DPI dan komt dat neer op 1240x1748 pixels.

Het begrip DPI geeft dus aan hoeveel beeldpunten er per inch worden verwerkt.

Waarom kan ik beter geen afbeeldingen van internet gebruiken?

Afbeeldingen die voor internet gebruikt worden hebben een resolutie van 72DPI. Deze afbeeldingen kunnen uiteraard wel gebruikt worden echter is het heel erg afhankelijk van de toepassing. Wanneer u bijvoorbeeld een afbeelding als beeldvullende achtergrond wilt gebruiken voor het drukken van een A4 flyer dan zou deze afbeelding een afmeting moeten hebben van ongeveer 2500x3500 pixels. Deze grootte vind je eigenlijk niet makkelijk op Google of een andere pagina. Je kunt natuurlijk wel een kleinere afbeelding uitrekken naar het gewenste formaat echter kan dit een vaag en / of korrelig beeld veroorzaken. Het slechtere beeld wordt veroorzaakt doordat het aantal pixels van de originele afbeelding gelijk blijft echter komen deze punten bij een vergroting verder uit elkaar te staan waardoor het beeld vaag wordt.

Onderstaand ziet u een voorbeeld van een normaal beeld en een vergroot beeld. Het linker beeld is scherp en het rechter beeld is duidelijk verslechterd door het vergroten van het beeld.

resolutie drukwerk goed

Naast de resolutie rusten er vaak rechten op de foto’s die op internet staan. Het is meestal niet toegestaan deze vrij gebruiken.

Is een afbeelding lager dan 300DPI niet bruikbaar?

Een afbeelding van 300DPI is wel een aanbeveling maar wanneer u een afbeelding boven de 150DPI gebruikt is het resultaat zeker acceptabel. U kunt het beste zelf beoordelen hoe de kwaliteit is door in te zoomen op het PDF document. Wanneer u bijvoorbeeld met Acrobat Reader inzoomt op het document naar 300% ziet u een reële weergave van hoe het uiteindelijke drukwerk eruit komt te zien. 

Afstand speelt ook nog een rol. Wanneer u bijvoorbeeld een A0 poster laat drukken is de kans klein dat mensen de poster van bijvoorbeeld heel dichtbij bekijken. Wanneer de poster op een grotere afstand bekeken wordt, wordt het wazige effect weer opgeheven. Bij groot formaat posters of abri’s is een beeldresolutie van circa 100DPI dan ook meestal voldoende.

Is er een alternatief voor goede foto’s?

Zogenaamde Stockphoto websites bieden foto’s aan. Tegen betaling kunt u daar hoge kwaliteit foto’s kopen. Voorbeelden van Stockphoto websites zijn:
www.shutterstock.com
www.istockphoto.com
www.123rf.com

Naast de betaalde Stockphoto websites zijn er ook gratis rechtenvrije foto’s verkrijgbaar.
Een voorbeeld van een rechtenvrije Stockphoto website is www.unsplash.com. De foto’s van Unsplash mag u kostenloos gebruiken voor uw ontwerp.

TAGS:

4.7 van 5

Wij vinden uw mening erg belangrijk om onze service nog beter te maken.


Telefoon: 058 8200 200
Email: info@slimdruk.nl
Twitter: @slimdruk
Facebook: slimdruk

Van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 09:00 t/m 17:00 uur


Vraag een offerte aan


  • Gratis levering
  • Scherpe prijzen
  • iDEAL / PayPal
  • Gratis bestandscontrole
  • Snelle levering
  • Uitgebreid assortiment
  • Servicedesk
  • Anoniem afleveren
  • Bekijk alle voordelen