alle producten van Slimdruk

De juiste opmaak van uw drukwerk

 Terug naar overzicht

29 mei


Wij zorgen natuurlijk dat uw drukwerk er fantastisch uitziet maar we krijgen veel vragen over het opmaken van drukwerk. In dit artikel proberen we beknopt een uitleg te geven hoe u het beste het drukwerk kan opmaken voor het beste eind-resultaat. 


Met welke programma’s kan ik het beste mijn drukwerk opmaken? 

Wij raden aan een professioneel programma te gebruiken. Hierbij moet u denken aan Adobe Photoshop, Indesign, Illustrator. Elk van de 3 hebben voor- en nadelen. Met Photoshop kunt u gemakkelijk aan de slag. Ook andere ontwerp programma’s als Quark en Paintshop Pro zijn programma’s die geschikt zijn. Natuurlijk zijn er diverse andere professionele pakketten die u kunt gebruiken.


Kan ik een ontwerp ook opmaken in Paint of Word, of Pages?

Het is zeker mogelijk een ontwerp te maken maar kijkt u wel goed naar de kwaliteit van de beelden en hou er rekening mee dat de pagina instellingen in dit soort programma’s niet makkelijk zijn aan te passen. Omdat een drukklaar bestand een resolutie nodig heeft van 300 DPI (Dots Per Inch) kunt u in dit soort programma’s moeilijk inschatten of het resultaat op uw beeldscherm net zo wordt als het gedrukte exemplaar.


Is er een andere optie?

Slimdruk biedt u een gratis ontwerp tool. Hiermee kunt u online gemakkelijk uw drukwerk opmaken. Ze heeft u altijd een goed drukklaar document. Probeer onze online editor zelf via: www.slimdruk.nl/ontwerpen


Een goed begin is het halve werk

Het instellen van de juiste document instellingen is het belangrijkste. In de onderstaande omschrijving gaan we uit het drukken van een flyer

Waar dient u op te letten;

 • stel bij de afmetingen de afmetingen in van het document dat u wilt ontwerpen. Wanneer u bijvoorbeeld een A6 wil ontwerpen dan stelt u bij de breedte 105mm en bij de hoogte 148mm in. Wanneer u geen ‘afloop*’ of ‘bleed*’ instellingen ziet bij de document instellingen dan kunt u het beste deze bij de breedte en hoogte meenemen. In dat geval stelt u de breedte in op 109mm en de hoogte op 152mm (2mm rondom).
 • wanneer u wel een afloop (bleed) kunt instellen dan zet u deze op 2mm. De waarde ‘resolutie’ zet u op 300DPI.

*Afloop (bleed) is het gebied dat verwijdert (schoongesneden) wordt na het drukken. 


Kan ik foto’s van google gebruiken?

Wij raden het af om afbeeldingen van Google te gebruiken. Ten eerste rusten er vaak rechten op de foto’s en deze zijn dus niet zonder toestemming te gebruiken. Daarnaast is de resolutie van deze afbeeldingen vaak erg laag wat u op het uiteindelijke drukwerk ziet. De foto’s worden dan vaak wazig of korrelig. Wij raden u aan of eigen foto’s of stockphotos te gebruiken


Waar kan ik goede foto’s kopen?

Er zijn veel websites die foto’s verkopen. Bekende sites zijn www.istock.com, www.shutterstock.com. Er zijn ook gratis alternatieven zoals www.sxc.hu
Ook voor vectorafbeeldingen* zijn er verschillende mogelijkheden (zowel betaald als gratis), een voorbeeld van een site met gratis vectorafbeeldingen is www.vecteezy.com.

* vectorafbeeldingen zijn lijnafbeeldingen. Het voordeel van deze afbeeldingen is dat ze schaalbaar zijn zonder dat de kwaliteit achteruit gaat.


Plaatsen van teksten en afbeeldingen en achtergronden

Wij raden u aan om teksten en afbeeldingen op minimaal 4mm van de randen te plaatsen. Omdat er bij het schoonsnijden 2mm vanaf gaat is dit de minimale marge. Anders loopt u het risico dat de tekst er afgesneden wordt en daarnaast oogt het ook beter. 
Achtergronden kunt u door laten lopen tot de randen van uw opmaak.


De beste manier om uw document op te slaan

Wij raden u aan uw document op te slaan als PDF. Zorgt u er wel voor dat u dat u de afloop (bleed) instellingen aanvinkt wanneer u uw document opslaat. Zorg er ook voor dat de kleuren bij een Full Color ontwerp CMYK zijn. Pantome (PMS) waarden dienen omgezet te worden naar Full Color (CMYK). U kunt de Slimdruk voorinstellingen die u kunt gebruiken in Photoshop / Indesign / Illustrator ook downloaden, klik hier.


1 of 2 kleuren opmaak

Wilt u bijvoorbeeld briefpapier drukken en dit opmaken in 1 of 2 kleuren dan kunt u gebruik maken van zogenaamde 'PMS' ook wel Pantome kleuren. Deze kleuren worden speciaal gemengd volgens vaste waarden zodat de kleur altijd het zelfde is.


Tot slot

Komt u er niet uit? Of heeft u vragen over de juiste opmaak ten behoeve van uw drukwerk? Onze medewerkers staan graag voor u klaar. Bel, mail of tweet ons! 


Handige links:

www.pdfonline.com/convert-pdf/ - Omzetten van een Word document naar een PDF
 

TAGS:

4.7 van 5

Wij vinden uw mening erg belangrijk om onze service nog beter te maken.


Telefoon: 058 8200 200
Email: info@slimdruk.nl
Twitter: @slimdruk
Facebook: slimdruk

Van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 09:00 t/m 17:00 uur


Vraag een offerte aan


 • Gratis levering
 • Scherpe prijzen
 • iDEAL / PayPal
 • Gratis bestandscontrole
 • Snelle levering
 • Uitgebreid assortiment
 • Servicedesk
 • Anoniem afleveren
 • Bekijk alle voordelen