alle producten van Slimdruk

Papierformaten, A3 of A4?

 Terug naar overzicht

09 mei

Iedereen kent het formaat A4, maar wat betekenen al die andere formaten? Drukwerk wordt onderverdeeld in een aantal ’standaard’ formaten. In Europa worden formaten zoals A, B en C veelvuldig gehanteerd en als standaard aangehouden. Onder de standaardformaten zijn weer een aantal andere formaten afgeleid.
 

A-formaten:

De A-formaten worden het meest gebruikt in de drukwereld. Een A4 (297x210mm) is bij iedereen wel bekend en voor briefpapier drukken wordt dit formaat standaard aangehouden. Een A4 is een A0 4 x maal gehalveerd. De A0 (840x1188mm) is het grootste A-formaat en heeft de oppervlakte van 1m². Zo kun je eenvoudig verder rekenen; een A0 : 2 = A1, een A1 : 2 = A3, enzovoort.

Voor posters drukken worden A0 t/m A4 formaten gehanteerd, de formaten daaronder worden voornamelijk aangeduid als flyers, A4-flyers zijn namelijk niet goed hanteerbaar en uit te delen als flyer. De meest gebruikte formaat voor flyers drukken is de A6 (105x148mm). Het kleinste nog veelvuldig gedrukte formaat is A8.

Van de A-formaten zijn ook een aantal andere formaten afgeleid zoals de US (past 3x in A4), Long (past 2x in A4), Brick (zelfde breedte als A4) en de Carré formaten. De meest voorkomende formaten kun je terug vinden via de volgende link: www.slimdruk.nl/flyers

Ook worden de A-formaten en afgeleiden hiervan vaak gebruikt voor folders drukken. Kies je voor een dubbelgevouwen liggende A4, dan wordt dit 2 luik A5 genoemd (gevouwen naar staande A5). Ook hier zijn veel variaties op te bedenken, een aantal populaire formaten kun je terug vinden op www.slimdruk.nl/folders

Voor brochures (magazines) wordt over het algemeen het afgewerkte formaat aangehouden, zoals A4 of A5.
 

B en C formaten:

De stap tussen A0, A1 en A2 is behoorlijk groot, hierdoor is een tussenmaat gekozen met de B-aanduiding. Zo heeft een B1 het formaat 700x1000mm (tussen A0 en A1) en de B2 het formaat 500x700mm (de helft van een B1). Met name posters worden op de B-formaten gedrukt, de kleinere A-formaten liggen namelijk redelijk dicht bij elkaar.

De C-formaten worden met name voor enveloppen gebruikt, zo past een A4 vel namelijk makkelijk in een C4 envelop. Omdat er ook vaak maar 1 of 2 vel per envelop verstuurd worden zijn ook hier alternatieve formaten zoals de EA4 of EA5. De meest gebruikte formaten voor enveloppen kunt u terug vinden op www.slimdruk.nl/enveloppen
 

Afwijkende formaten:

De prijzen voor de 'standaard' formaten kunt u terug vinden op onze site. U zit natuurlijk niet vast aan deze formaten, elk gewenst formaat is mogelijk. Om een prijsopgave te ontvangen voor een afwijkend formaat kunt u een offerte aanvragen via ons offerteformulier of door contact op te nemen met onze servicedesk.
 

Wist u dat:

Het gewicht wat aangehouden wordt bij bijvoorbeeld 250 grams A6 flyers, te herleiden is op het A0-formaat. Een A0 gedrukt op 250 grams papier weegt 250 gram. Het aantal gram is dus het gewicht per vierkante meter.

TAGS:

4.7 van 5

Wij vinden uw mening erg belangrijk om onze service nog beter te maken.


Telefoon: 058 8200 200
Email: info@slimdruk.nl
Twitter: @slimdruk
Facebook: slimdruk

Van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 09:00 t/m 17:00 uur


Vraag een offerte aan


  • Gratis levering
  • Scherpe prijzen
  • iDEAL / PayPal
  • Gratis bestandscontrole
  • Snelle levering
  • Uitgebreid assortiment
  • Servicedesk
  • Anoniem afleveren
  • Bekijk alle voordelen