alle producten van Slimdruk

RGB, CMYK of PMS

 Terug naar overzicht

30 april

Bij het opmaken van drukwerk heb je verschillende keuzes in de opbouw van de te gebruiken kleuren; RGB, CMYK en PMS. Welke opbouw gebruik je nu voor je drukwerk?


RGB

RGB (Rood, Groen en Blauw) is een kleurmodel wat wordt gebruikt door middel van licht. Door het mengen van deze primaire kleuren kunnen andere kleuren ontstaan. Dit model wordt met name gebruikt voor afbeeldingen getoond op schermen, zoals op tv, pc, smartphone of tablet. Ook foto’s worden gemaakt met het RGB-kleurmodel. Door het mengen van rood, groen en blauw zijn felle kleuren mogelijk. 
Omdat drukpersen werken met inkt is dit model niet geschikt voor drukwerk, dat wil zeggen dat wanneer een bestand in RGB wordt aangeleverd, deze wordt omgezet in CMYK. Hierdoor kan het drukwerk matter worden dan opgemaakt in het bestand.


CMYK

CMYK is geschikt voor full color drukwerk, zoals flyers drukken. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van 4 inktkleuren, namelijk Cyaan, Magenta, Geel (yellow) en Zwart (key). Door deze kleuren te mengen kunnen andere kleuren gemaakt worden.
Bij een drukpers zijn er 4 torens met inkt, het drukvel gaat door deze torens heen met de juiste (gemengde) kleur als resultaat. Het kleurbereik van CMYK is in vergelijking met RGB een stuk kleiner. Zo is fel groen bijvoorbeeld moeilijk te benaderen.
Het voordeel van full color drukwerk is dat dit vaak in combinatie gedrukt kan worden, waardoor de kosten relatief laag uitvallen.


PMS

PMS-kleuren bestaan uit vaste kleuren die vastgelegd zijn in het Pantone Matching System. Hierdoor is het mogelijk om altijd een gelijke kleur te krijgen (indien gedrukt op hetzelfde papier) ook al wordt het door een andere drukker gedrukt. Voor het drukken van huisstijl wordt hier nogal eens gebruik van gemaakt, zoals briefpapier en enveloppen drukken. Bij de opmaak wordt vaak gebruik gemaakt van een Pantonewaaier om de juiste kleur te kiezen. Als deze kleuren gebruikt worden bij een bestelling voor full color drukwerk, dan wordt de Pantone-kleur omgezet in CMYK, hierdoor kan de kleur licht afwijken (deze wordt nu gemengd d.mv. 4 kleuren i.p.v. 1 vaste kleurwaarde).


Opmaken van full color drukwerk (CMYK)

Als je begint met het opmaken van een bestand dan kun je direct instellen dat de kleur CMYK moet zijn, alles wat je dan ontwerpt zal in CMYK opgebouwd zijn. Plaats je bestanden (afbeeldingen of logo’s) in je opmaak dan is het aan te raden deze meteen om te zetten in CMYK óf het eindresultaat in CMYK om te zetten.

 

TAGS:

4.7 van 5

Wij vinden uw mening erg belangrijk om onze service nog beter te maken.


Telefoon: 058 8200 200
Email: info@slimdruk.nl
Twitter: @slimdruk
Facebook: slimdruk

Van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 09:00 t/m 17:00 uur


Vraag een offerte aan


  • Gratis levering
  • Scherpe prijzen
  • iDEAL / PayPal
  • Gratis bestandscontrole
  • Snelle levering
  • Uitgebreid assortiment
  • Servicedesk
  • Anoniem afleveren
  • Bekijk alle voordelen