alle producten van Slimdruk

Schoonsnijden, Stansen of Contoursnijden

 Terug naar overzicht

12 september

Schoonsnijden, Stansen en Contoursnijden

Je wilt natuurlijk graag dat je drukwerk of promotiemateriaal extra opvalt. Een manier daarvoor is om deze in een unieke vorm te laten snijden. Naast het rechte schoonsnijden kun je het dan ook laten stansen of contoursnijden in elke gewenste vorm.

Schoonsnijden

Drukwerk wat in combinatie gedrukt wordt, wordt ook in combinatie gesneden. Omdat er alleen ‘rechtdoor’ gesneden wordt, worden de drukvellen zo ingedeeld dat er zo gemakkelijk en efficiënt mogelijk met messen gesneden kan worden. Dit betekent dat een combinatie van bijvoorbeeld A-formaten op een vel het meest efficiënt gesneden kan worden (1xA4 = 2xA5 = 4xA6). Bij een formaat met een afwijkend formaat is er dan ook extra snijwerk nodig. Hier kun je meer informatie vinden over de A-formaten.
Omdat dit drukwerk offset in combinatie gedrukt wordt kan het in eerste instantie alleen maar recht schoongesneden worden, met rechte hoeken dus.

Stansen

Als je je drukwerk in een originele of afwijkende vorm gesneden wilt hebben dan kan dit door middel van een stansmes. Zo kun je drukwerk (bijna) elke gewenste vorm geven door een mes in die vorm door het papier te drukken.
Voorbeelden zijn deurhangers, halslabels en stuurhangers maar ook speciale vormen zoals offertemappen. Van deze vormen zijn er vaak al stansvormen op voorraad, zodat er geen kosten voor een nieuw stansmes gemaakt hoeven te worden.
Voor al bestaand drukwerk wat gestanst moet worden zijn templates beschikbaar met daarin de stansvorm verwerkt om de opmaak makkelijker te maken en ervoor te zorgen dat het drukwerk eruit komt te zien zoals je verwacht.

Je hoeft natuurlijk niet vast te houden aan een bestaande stansvorm. Als je een flyer in de vorm van bijvoorbeeld een hart wilt dan kun je hier een stansmes voor laten maken. In eerste instantie zal dit relatief duur zijn omdat er een mes gemaakt moet worden, heb je later weer een bestelling met dezelfde vorm dan kan dit stansmes weer gebruikt worden.

Als je een ontwerp hebt dan kun je daarin met een steunkleur de stansvorm aangeven. Het stansmes wordt dan gemaakt op basis van die vorm. Houdt wel rekening met afloop, net zoals bij het schoonsnijden.

Contoursnijden

Voor plaatmateriaal of stickers is het ook mogelijk om deze in een andere vorm te laten snijden dan recht schoonsnijden. We noemen dit contoursnijden.
Het materiaal wordt na het drukken meteen gesneden met een snijplotter, dit gebeurt allemaal computer gestuurd door middel van aangegeven contourlijnen in het drukklare bestand. Deze worden net als bij een stansvorm door een steunkleur aangegeven.
Doordat het materiaal direct computergestuurd gesneden kan worden zijn de kosten relatief laag en is de productietijd kort.

Voorbeelden van contourgesneden producten zijn o.a. stickers, baliedisplays en reclamepanelen. Zo kan bijvoorbeeld plexiglas, karton en aluminiumplaat gesneden worden in elke vorm  die je wilt.

Heb je vragen over het stansen of contoursnijden van je drukwerk? Neem contact op met een van onze medewerkers via info@slimdruk.nl of 058 8200200.
TAGS:

4.7 van 5

Wij vinden uw mening erg belangrijk om onze service nog beter te maken.


Telefoon: 058 8200 200
Email: info@slimdruk.nl
Twitter: @slimdruk
Facebook: slimdruk

Van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 09:00 t/m 17:00 uur


Vraag een offerte aan


  • Gratis levering
  • Scherpe prijzen
  • iDEAL / PayPal
  • Gratis bestandscontrole
  • Snelle levering
  • Uitgebreid assortiment
  • Servicedesk
  • Anoniem afleveren
  • Bekijk alle voordelen