alle producten van Slimdruk

Verschil tussen Pixels en Vector

 Terug naar overzicht

09 juli

wat zijn vector afbeeldingen

Een vector bestand (bijvoorbeeld een logo of een illustratie) is een bestand dat is opgemaakt als vector. Die vormen bestaan uit lijnen en en ankerpunten (die vormen de connectie tussen de lijnen). Met deze lijnen en punten blijft de vorm en kwaliteit van het plaatje altijd hetzelfde. Je kan deze afbeeldingen zo groot maken als je wil, de lijnen worden langer en daarmee blijft de kwaliteit van de afbeelding even hoog. Vector bestanden kan je maken in bijvoorbeeld Adobe Illustrator, Corel Draw en Vectr. Je kan vector bestanden vaak herkennen aan de extensie 'AI' en 'EPS'.

Pixel bestanden

Misschien heb je zelf wel eens een foto vergroot en bij het vergroten zie puntjes / blokjes gezien. Zo zijn alle foto's / plaatjes opgebouwd uit duizenden blokjes. Wanneer je zelf een bestand maakt in bijvoorbeeld Photoshop dan maak je ook een pixel bestand. Wanneer je een foto oprekt dan maak je de afstand tussen de blokjes groter en doordat de afstand groter wordt kan je ze afzonderlijk van elkaar onderschieden. Bestanden opgebouwd uit pixels zijn vaak jpeg-, gif-, psd-, tiff- of png-bestanden.

wat is resolutie?

De resolutie van een afbeelding wordt gemeten in dots per inch (dpi). Wat dus betekent, het aantal stippen per inch (2,54cm). Als je een afbeelding vergroot, vergroot je ook de pixels. Het aantal pixel staat namelijk vast en neemt dus niet toe. Voor drukwerk als een brochure of boekcover gebruik je afbeeldingen van 300 dpi. Voor een mega billboard kan dit al vanaf 30dpi. Van zo’n afstand zie je tenslotte de stippen niet.

wanneer heb je een vector bestand nodig?

Een vectorbestand van je logo wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het maken van gevelreclame of grote reclameborden, bij zeefdrukken (bijvoorbeeld op bedrijfskleding of relatiegeschenken) en autobelettering. Daarnaast is een vectorbestand van je logo makkelijk aan te passen. Wil je na een paar jaar je logo in een andere kleuren? Voor een ontwerper is het 2 keer klikken in een vectorbestand en de kleur van je logo is aangepast!
TAGS:

4.7 van 5

Wij vinden uw mening erg belangrijk om onze service nog beter te maken.


Telefoon: 058 8200 200
Email: info@slimdruk.nl
Twitter: @slimdruk
Facebook: slimdruk

Van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 09:00 t/m 17:00 uur


Vraag een offerte aan


  • Gratis levering
  • Scherpe prijzen
  • iDEAL / PayPal
  • Gratis bestandscontrole
  • Snelle levering
  • Uitgebreid assortiment
  • Servicedesk
  • Anoniem afleveren
  • Bekijk alle voordelen